Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


November

2015.11.03

65 éve, 1950. november 2-án hunyt el George Bernard Shaw ír származású angol drámaíró, regényíró, kritikus. Azt vallotta, hogy csak a társadalmi célokat szolgáló, elkötelezett színháznak van jövője. Drámái a hagyományos cselekményvezetést követik, de jellemei kidolgozatlanok. Művei: Warrenné mestersége, Pygmalion, Szent Johanna.

160 éve, 1855. november 19-én hunyt el Vörösmarty Mihály költő, drámaíró. Elbeszélő költeményeiben a nemzeti múltból és a mesevilágból vett történeteket ad elő. A 20-as években népdalos, balladás ihletésű dalokat ír. Leghíresebb drámáját, a Csongor és Tündét, mely mesés és szimbolikus elemeket egyszerre tartalmaz, 1830-ban írta. A 40-es években írt versei az egyetemes emberi sorsról szóló filozófiai költemények. Művei: Szózat, Tündérvölgy, Gondolatok a könyvtárban.

105 éve, 1910. november 20-án hunyt el Lev Tolsztoj orosz író. A harmónia, a boldogság keresése állandó motívuma céljukat elérni vágyó hőseinek. A történelmi regényt ötvözi a társadalmi helyzetképpel és történetfilozófiai fejtegetéseinek bemutatásával. Művei: Háború és béke, Anna Karenina, Feltámadás.

185 éve, 1830. november 21-én hunyt el Kisfaludy Károly író, költő, szerkesztő. A romantika első nemzedékének kiemelkedő irodalmi alakja. Drámái sorra nagy sikert arattak (A kérők, A tatárok Magyarországon, Stibor vajda). Csák Máté című drámája a Bánk Bánhoz hasonló karakterű monumentális nemzeti darab lett volna, de halála miatt már nem tudta befejezni. A Kisfaludy Társaság az Ő tiszteletére alakult 1836-ban.

315 éve, 1700. november 25-én született Bethlen Kata emlékiratíró. Élénk szellemi központot alakított ki udvarában, könyveket adott ki, híres volt könyvtára, melyet tűzvész pusztított el. Életrajza a barokk memoárirodalom jelentős alkotása Gróf Bethlen Kata életének maga által való rövid leírása.

160 éve, 1855. november 26-án hunyt el Adam Mickiewicz lengyel költő, író. A kelet-európai romantika egyik kiemelkedő alakja. Művei a három részre szakadt Lengyelországban kialakult eszmerendszert fejezik ki. Művei: Óda az ifjúsághoz, Romantika, Krími szonettek.

120 éve, 1895, november 27-én hunyt el ifj. Alexandre Dumas francia író, drámaíró, novellista. 1844-ben ismerkedett meg egy fiatal kurtizánnal, akinek élete ihlette A kaméliás hölgy című regényét. A regény, majd a regény alapján írt dráma hozta meg számára a világhírnevet. Népszerűségét tovább növelte, hogy A kaméliás hölgy alapján szerezte Verdi egyik leghíresebb operáját, a Traviátát.

130 éve, 1885. november 27-én született Liviu Rebreanu erdélyi román író. Kezdetben magyarul s csak későbbiekben írt román nyelven. Műveinek nagy része pszichológiai jellegű. Híres regényei, mint a Ion és az Akasztottak erdeje is lélektanilag összetett regény. A Ion volt az első román modern regény, mellyel a Román Akadémia díját is elnyerte.

115 éve, 1900. november 30-án hunyt el Oscar Wilde ír költő, író, drámaíró. Ő volt az első író, aki azon erkölcsök szerint élt, amelyek saját költeményeiben is megjelentek. Művei: A canterville-i kísértet, Ravenna, Toll, ecset, méreg, A divat rabszolgái.