Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Január

2016.01.06

95 éve, 1921. január 5-én született Friedrich Dürrenmatt svájci német író. Írt esszéket, hangjátékokat, regényt, novellákat, de igazi sikereit drámáinak köszönhette. Átvette az elidegenítő technikát, a példázatszerűséget, a parabolaszerű stilizálást, s az abszurdok világát. Leghíresebb drámái: A nagy Romulus, Az öreg hölgy látogatása, A fizikusok.

250 éve, 1766. január 6-án született Fazekas Mihály költő. Versei a rokokó és a szentimentalizmus stílusjegyeiből építkeznek. Leghíresebb műve a Ludas Matyi.

120 éve, 1896. január 8-án hunyt el Paul Verlaine francia költő. Az érzelmek, hangulatok, melódiák, nosztalgiák költőjeként a Nyugat követendő ideálja lett.

140 éve, 1876. január 12-én született Jack London amerikai író. Művei a realizmus és a modernitás szellemében új korszakot jelentettek az amerikai irodalomban. Ismertebb művei: A vadon szava, Az országúton, Martin Eden, Az éneklő kutya.

75 éve, 1941. január 13-án hunyt el James Joyce ír származású angol író, költő. Egész életét az írásnak szentelte. Eltávolodva a világtól, így a realizmustól, a kifejezés új lehetőségeit kutatta. Művei: Kamarazene, Dublini emberek, Ifjúkori önarckép, Ulysses.

95 éve, 1921. január 19-én született Mészöly Miklós író. Parabolikus regényeiben a felvázolt események elemzését adja. Az egyén a hatalom fogságában a kiszolgáltatottság központi témája. A modern magyar próza egyik kiemelkedő alakja. Művei: Sötét jelenetek, Magasiskola, Az atléta halála, Esti térkép.

240 éve, 1776. január 24-én született E.T.A. Hoffmann német író, grafikus, zeneszerző, a német romantika egyik legnagyobb alakja.Leghíresebb írásai: Diótörő és egérkirály, Az ördög bájitala, Scuderi kisasszony.

70 éve, 1946. január 25-én született Bereményi Géza író, filmrendező. A 70-es évek „nagy generációjának” életérzéseit, problémáit megszólaltató író. Regények, drámák, novellák mellett írt dalszövegeket is Cseh Tamás és Másik János zenéire. Művei: Légköbméter, Halmi vagy a tékozló fiú.

190 éve, 1826. január 25-én született Gyulai Pál író, költő, kritikus. Első megjelent műve a Hunyadi János című epigramma. 1857-ben jelent meg leghíresebb szépprózai műve az Egy régi udvarház utolsó gazdája címmel.

460 éve, 1556. január 30-án hunyt el Tinódi Sebestyén költő, énekmondó, zeneszerző. Magát Sebestyén deáknak nevezte, az utókor ragasztotta nevéhez a „lantos” jelzőt. Verses históriáit hivatásos énekmondóként önmaga adta elő. Művei: Cronica, Erdélyi história.