Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február

2016.02.03

75 éve, 1941. február 1-jén született Gion Nándor író. Első regénye, a Kétéltűek a barlangban elsősorban korosztályának problémáit feszegette. Ifjúsági regényei a felnőttek körében is népszerűvé váltak. Ezek közül is kiemelkedik A kárókatonák még nem jöttek vissza. 1973-ban egy történelmi regényre kiírt pályázatra készítette el az anyai nagyszüleinek történetét feldolgozó Virágos katona című regényét, amely nagy sikert aratott.

145 éve, 1871. február 2-án hunyt el Eötvös József báró, regényíró, költő, politikus. Műveiben a francia liberalizmus hatása érződik. A magyar kulturális felemelkedés egyik elkötelezett híve. Művei: A karthausi, A falu jegyzője, Magyarország 1514-ben.

160 éve, 1856. február 17-én hunyt el Heinrich Heine német költő, prózaíró. A német romantika betetőzője. Prózai művei az Útirajzok és a Francia állapotok a század legjobb német írásai. Politikai nézeteit és társadalomkritikáját olvashatjuk az Atta Troll és a Németország, téli rege című szatirikus írásaiban.

155 éve, 1861. február 22-én született Ambrus Zoltán író, újságíró, kritikus. A századforduló magányos, kezdeményező szellemű írói közé tartozott, akik nem kötelezték el magukat egyetlen stílusirányzatnak sem. Művei: A gyanú, Hajótöröttek, Midas király.

80 éve, 1936. február 22-én született Bodor Ádám író. Írásai kafkai hagyományokat mutatnak, szűkszavú párbeszédek, egyszerű cselekvésre redukált, talányos történetek jellemzik melyeket groteszk és abszurd jegyekkel jelenít meg. Művei: Sinistra körzet, A tanú, A börtön szaga.

25 éve, 1991. február 23-án hunyt el Csanádi Imre költő, műfordító, szerkesztő. Verseiben a paraszti világot ábrázolja, merít a folklór alkotásaiból, de vonzódik a régi magyar költészet históriás világához is. Művei: Erdei vadak, égi madarak, Ördögök szekerén, Egy hajdani templomra.

195 éve, 1821. február 23-án hunyt el John Keats angol költő. Az angol romantika második nemzedékének tagja. Ódái közül legjobbak az Óda a csalogányhoz, A melankóliáról. Nem elégedett meg az érzéki világ idillikus nyugalmával, filozófiai általánosításra törekedett. Az eposz és a dráma ötvözetét kívánta megalkotni Hyperion című művében.

510 éve, 1506. február 24-én hunyt el Báthory Miklós humanista főpap, író. Vácon humanista központot hozott létre, ahol ­ neves külföldi tanárok vezetésével ­ az összes tudományt tanították. Verses történeti műve elveszett.

205 éve, 1811. február 24-én hunyt el Bessenyi György író, drámaíró, költő, filozófus. Pályáját leíró és bölcselkedő lírával kezdte, drámái a hatalom és erkölcsiség kérdéskörét jelenítik meg történelmi közegben, vígjátékaiban a világ értékeinek keresését, az etikus élet témáit boncolgatja, s hűen festi meg kora kulturális és társadalmi képét. Művei: Buda tragédiája, A filozófus, Tarimenes utazása.

100 éve, 1916. február 28-án hunyt el Henry James amerikai író. Első műveiben az európai és az amerikai társadalom eltérő vonásairól, az erkölcsi értékek különbözőségéről ír. Művei: Magánélet, A csavar fordul egyet, A nagykövetek.