Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


December

2015.11.26

215 éve, 1800. december 1-jén született Vörösmarty Mihály költő, drámaíró. A család könyvtárának bőséges állománya nyújtott szellemi táplálékot a költőnek. Innen ismerte meg Homérosz Iliászát, Tasso Megszabadított Jeruzsálemét, s e művek hatására kezdte el 1823-ban a Zalán futása című honfoglalásról szóló eposzát. Későbbi elbeszélő költeményeiben a nemzeti múltból és a mesevilágból vett történeteket ad elő. Leghíresebb drámáját, a Csongor és Tündét, mely mesés és szimbolikus elemeket egyszerre tartalmaz, 1830-ban írta. Hazafias lírájának leghíresebb verse a Szózat.

140 éve, 1875. december 4-én született Rainer Maria Rilke osztrák író, költő. A német nyelvű szimbolista költészet egyik legnagyobb alakja. Első köteteiben a romantikus dal hagyományait folytatja. Későbbi köteteiben már uralkodó az úgynevezett tárgylíra, mely objektív szándékú, leíró,, gyakran műalkotást tárgyául választó költeményt jelent. Művei: Áhítat könyve, Képek könyve, Új versek.

120 éve, 1895. december 14-én született Paul Éluard francia költő. Kezdeti alkotásaira a dadaizmus jellemző. Legtöbb kötetét Picasso illusztrálta. Kötetei: Kötelesség és nyugtalanság, A fájdalom fővárosa, Termékeny szemek.

240 éve, 1775. december 16-án született Jane Austen angol regényírónő. A korában általános romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus egyik úttörője.Írásaira jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód.Főszereplői intelligens, erkölcsileg erős hősnők, akik éles kontrasztban állnak környezetük balgaságával. Művei: Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem, Meggyőző érvek

640 éve, 1375. december 21-én hunyt el Giovanni Boccaccio olasz író, költő. Fő műve a Decameron, melyben száz novella olvasható. A kerettörténete az, hogy hét lány és három férfi a firenzei pestis elől tíz napra egy vidéki villába költözik, hogy a dögvész elmúltáig meséléssel töltse el az időt. Sikerült e műben a szórakoztató történetmondás műfaját irodalmi rangra emelnie.

140 éve, 1875. december 22-én hunyt el Kemény Zsigmond író, publicista. Regényei az adott történelmi kor elmélyült ismeretéről vallanak. Központi témája a világrend ellen lázadó hős tragikus bukása. Művei: A szív örvényei, Özvegy és leánya, A rajongók, Zord idő.

150 éve, 1865. december 30-án született Kipling Rudyard irodalmi Nobel-díjas angol író és költő. Napjainkban leginkább gyermekeknek szóló műveiről ismert, melyek között leghíresebb A dzsungel könyve.

130 éve, 1885. december 31-én született Kuncz Aladár író, szerkesztő. 1914-ben Franciaországban érte a világháború kitörése, mint több más honfitársát, akikkel az internálás alatt aktív kulturális munkát végzett. Ezekről az élményekről számol be a Fekete kolostor című művében.