Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Augusztus

2016.08.01

 


75 éve, 1941. augusztus 4-én hunyt el Babits Mihály író, irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító.

Élete során átélte a két világháborút, eszmerendszerét áthatotta a békevágy. Babits háború alatti versei pacifisták, nacionalizmus ellenesek. Művei: A nyugtalanság völgye, Kártyavár, Timár Virgil fia, Halálfiai.

60 éve, 1956. augusztus 4-én hunyt el Bertold Brecht német író, költő, drámaesztéta, rendező. Nem érzelmi, hanem gondolati katarzis elérése volt a célja. Felrázni akart, elgondolkodtatni.Életstratégiákat vonultatott föl drámáiban, egy olyan világban, ahol az egyéni boldogulás esélyei minimálisak. Darabjaiban régi történeteket írt át. Művei: Koldusopera, Galilei élete, Kurázsi mama és gyermekei.

35 éve, 1981. augusztus 8-án hunyt el Hajnóczy Péter író. Írásai egyrészt önelemzések, másrészt a világ abszurditásáról, az élet ellehetetlenüléséről írthelyzetjelentések. Műveiben a belső világ rémálmai, víziói válnak realitássá. Művei: A fűtő, A halál kilovagolt Perzsiából.

145 éve, 1871. augusztus 11-én született Heltai Jenő író, költő, újságíró. Művei a perifériákn élők életét mutatják be. Legnagyobb színpadi sikerét A néma levente jelentette számára. Művei: A hét sovány esztendő. Az utolsó bohém. Szépek szépe.

80 éve, 1936. augusztus 19-én hunyt el Federico Garcia Lorca spanyol költő és drámaíró. Verseire jellemző a személytelenség, a képi-allegorikus kifejezésmód. Központi témája az élet és a halál harca, az élet örömeit beárnyékoló szorongás. Művei: Cigányrománcok, A költő New Yorkban, Vérnánsz.

25 éve, 1991. augusztus 23-án hunyt el Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító. Költői munkája mellett a magyar esszéirodalom kimagasló művelője volt. Művei: Kettős világban, Szárazvillám, napforduló, A hegyi költő.

110 éve, 1906. augusztus 27-én hunyt el Thury Zoltán író, publicista. Tárcanovellákat írt, hősei magányos figurák, akiket mély szociális érzékkel és elmélyült lélekrajzzal ábrázol. Művei: Katonák, Tárcanovellák, Bolondok.