Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Április

2016.04.04

 70 éve, 1946. április 4-én született Spiró György író, költő. Írásainak főszereplői értelmiségiek, akik küszködve a mindennapok gondjaival, a hatalom árnyékában azt fontolgatják, hogyan lehet az etikus magatartást megőrizve életben maradni a diktatúrák alatt. Művei: Kerengő, A jövevény,  T-boy.

 215 éve, 1801. április 6-án hunyt el Földi János költő, műfordító, nyelvész, orvos. Sógorával, Fazekas Mihállyal, nagy természettudományi munkát tervezett, amelynek csak az állattani része készült el. Mindennapi orvosi teendői mellett a nyelvtan, verstan, természetrajz ismeretágat művelte. Vizsgálódásainak középpontjában a magyar nyelv és a természettudomány magyar terminológiájának kialakítása állt.

140 éve, 1876. április 7-én született Osvát Ernő szerkesztő, kritikus, író. A Magyar Géniusz, a Figyelő, majd 1908-tól a Nyugat szerkesztője. Neki köszönhető, hogy a Nyugat számtalan fiatal tehetséget felkarolva fórumot teremtett az induló generációnak, nyugat-európai színvonalúvá tette a lapot.

55 éve, 1961. április 12-én hunyt el Sarkadi Imre író, újságíró. Műveinek főszereplői illúziójukat vesztett emberek, olyan antihősök, akik gyengék ahhoz, hogy vállalják a mindennapok terheit, ezért elvesztve morális tartásukat ösztönös-tudatos önsorsrontással kihívják végzetüket. Művei: Oszlopos Simeon, A gyáva, Elveszett paradicsom.

110 éve, 1906. április 13-án született Samuel Beckett ír származású, Franciaországban élő, angol és francia nyelvű író, drámaíró. Először angolul írt verseket, majd 1945-től franciául alkotott. Műveit a teljes elidegenedés, a pesszimizmus, a világégés utáni lét víziója jellemzi. Első jelentős színpadi műve, a Godot-ra várva hozta meg számára a sikert. Művei: A játszma vége, Lélegzet, Murphy.

130 éve, 1886. április 14-én született Tóth Árpád költő, műfordító, újságíró. Verseinek meghatározó alaphangulata a szomorúság. Virtuóz nyelvhasználat, érzékeny megfigyelőkészség jellemzi. Művei: Lélektől lélekig, Hajnali szerenád, Az öröm illan.

115 éve, 1901. április 18-án született Németh László író, műfordító. A népi írói mozgalom egyik legjelentősebb alakja. Irodalmi pályafutása a Horváthné meghal című novellájával kezdődött. Művei: Gyász, Iszony, Bűn, Égető Eszter.

200 éve, 1816. április 21-én született Charlotte Bronte angol írónő. Ő volt az irodalomszervező a családban, ahol hagyomány volt az írás, az irodalommal való belső viszony. Hősnői befelé forduló típusok. Négy regénye önéletrajzi ihletésű: A tanár, Jane Eyre, a lowoodi árva, Shirley, Villette.

35 éve, 1981. április 23-án hunyt el Zelk Zoltán költő, író. 1963-ban megjelent Tűzből mentett hegedű című kötete saját tragédiájáról számol be. Gyermekversei méltán népszerűek. (Alszik a szél)

400 éve, 1616. április 23-án hunyt el William Shakespeare angol drámaíró, költő, színész. A világirodalom egyik legnagyobb drámaírója. Alkotói korszaka az angol reneszánsz fénykorára tehető. Már 1598-ban az antikvitás nagyjaihoz méri a korabeli kritika, a romantika a „színház istenévé” avatja, máig a világkultúra eleven része, szépirodalomban, tudományban, filmen, színpadon állandóan műsoron levő klasszikus. Művei: Rómeó és Júlia, Szentivánéji álom, Sok hűhó semmiért, Lear király, Hamlet, Othello.

400 éve, 1616. április 23-án hunyt el Miguel de Cervantes Saavedra spanyol író, költő, drámaíró. Fő műve Az elmés és nemes Don Quijote első része 1604-ben, a második 1615-ben jelent meg. Több hadjáratban való sikeres szereplése után hamis vádak alapján bebörtönözték, e fogságban kezdte el írni a világirodalom korszakos jelentőségű művét.

285 éve, 1731. április 26-án hunyt el Daniel Defoe angol író. Az angol felvilágosodás egyik legnagyobb alakja. Ő az első a világirodalomban, aki hivatásos író, vagyis mesterségként foglalkozik az írással, ebből tartja fenn magát. Művei: Robinson Crusoe, Moll Flanders örömei és viszontagságai.